Ni la resepinya...
BAHAN-BAHAN untuk kek
- 1 1/2 ketul buttercup... maksudnya 250g + 125g = 375g
- 1 tin susu cair... Miss Loly pakai jenama Ideal
- 2 cawan gula kastor... bukan gula yg kita kisar halus tau...
- 1 sudu teh esen vanila
- 4 biji telur... pukul sampai kembang
- 2 cawan tepung kek - diayak
- 1 sudu teh baking powder - diayak
- 1 sudu teh soda bikabonat -diayak
- 1 cawan sebuk koko - diayak
BAHAN-BAHAN untuk topping
- 1/2 cawan serbuk koko
- 1/2 cawan susu pekat
- 1 sudu buttercup
- coklat rice sebagai hiasan
CARA-CARANYA
- Panaskan buttercup dalam periuk sehingga cair.... api pelahan dah le nnt hangus plk... masukkan susu cair dan esen vanila... kacau yer bagi sebati... masukkan gula kastor... kacau lagi sampai gula hancur... bila dah sebati tutup api...
- telur pukul sehingga kembang... masukkan sedikit demi sedikit kedalam periuk tadi... kacau bagi sebati
- ayak tepung kek, serbuk koko, soda bikabonat dan baking powder... pastu masukkan bahan2 yang sudah diayak kedalam periuk tadi.. kacau sehingga betul2 sebati... pastikan tepung xberketul tau...
- okeh dah siap bancuhan untuk kek... masukkan bancuhan tadi ke dala loyang
- kita kena pastikan periuk pengukus ni dipanaskan terlebih dahulu tau sebelum masukkan loyang kek ni..
- bla periuk dah betul2 panas, masukkan loyang kek..kukus kek lbh kurang 1 jam...
ni ar rupa kek selepas dikukus... masa ni xtopping g...
CARA-CARA NAK WAT TOPPING
- panaskan periuk.. masukkan 1 sudu buttercup
- masukkan susu pekat
- masukkan serbuk koko yang telah diayak... kacau sehingga sebati
- tutup api.. pas2 leh ar ratakan coklat td kat atas kek... pas2 taburkan la coklat rice sebagai hiasan
- nak lg senang pakai coklat masakan.. just boilkan je pas2 bley terus topping...
Selamat mencuba....
No comments:
Post a Comment