BAHAN-BAHAN
- 2 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- sedikit belacan
- 2 senduk serbuk kari daging
- 1 biji kelapa kecil
- 1 keping asam keping
CARA-CARANYA
Bahan2 yang perlu dikisar adalah bawang merah, bawang putih, belacan dan serbuk kari daging... Kat umh Miss Loly serbuk kari ni mak miss loly campurkan serbuk kari Awin dan serbuk kari O siap2... kalau nak pakai just sendukkan je ... Miss Loly pakai dalam 2 senduk kecik ja... klu pakai yg paket mybe 2 paket kot... jangan lupa masukkan sedikit air... klu x macam mana nak blander kan??? kan???kan????
seterusnya, ambil 1 biji kelapa untuk dimesin... nak jadi santan kena mesin dula la yer...hahahhaha... anggaran santan yg Miss Loly dapat lbh kurang 1 mangkuk seperti kat atas ni... yg nampak mcm warna kuning 2 bukan pe... senduk 2 bekas Miss Loly pakai untuk sendukkan serbuk kari 2 yg santan jd mcm 2...hehhehehe.... dah dapat santan, ketepikan dahulu tau..
okeh bila dah siap bahan tadi dikisar... panaskan periuk tanpa minyak tau... masukkan bahan yg dikisar tadi... masukkan 1 keping asam keping... pas2 masukkan dalam 2 senduk santan... kacau biar sebati... tujuan masukkan santan adalah untuk bagi pecah minyak skit...
nampak x kan dah kering skit... bla dah nampak pecah minyak kat blah atas masukkan semua santan... masukkan garam dan gula secukup rasa dan masukkan ketam...
huhuhu kalau nak lagi sedap bley masukkan buah nanas atau belimbing buluh... yg ni Miss Loly cuma masukkan ketam ja...
MENU SEMALAM
SAYUR UBI SENGKUANG DENGAN MENTARANG
GULAI LEMAK KETAM
IKAN GORENG
BENDI GORENG
No comments:
Post a Comment