Pages

Friday, November 15, 2013

RESEPI - ROTI SARDIN GULUNG

Assalamuailum....

Meh miss loly kongsi resepi yg super2 senang mudah n menjimatkan masa...
adik2 yg sekolah rendah pun bley try buat..
opsssstt...amaran!!!!!  klu nak mengoreng kena minx tlg org yg lbh dewasa tau...
bkn pe takut plk klu nak bg bdk2 bwh umur ni men api..
klu just nak tlg gulungkan rotinya okeh aje...
bagi kawan2 yg sibuk bekerja bley la wat roti ni utk breakfist sbb ia semudah abc je...
xmngunakan masa yg lama pun...
lg pun klu makan mmg sedap...
huhuhuhu klu beli kat  gerai kuih muih mak aiii mahal giler... dah 1 gulung potong 2.. dak 2 jual plk rm 0.60 seketul... 1 gulung rege dah RM 1.20....
klu wat besness ni mmg untung ni...
cer bayang klu 1 buku roti RM2.40 + sardin Rm 2.20 baru rm4.60... 1 buku roti leh dapat 13biji..
untung dkt RM8 gak klu tolak modal RM5...
dah la senang je nak wat..
hahahahaha bek wat sndiri...
meh miss loly kongsikan resepinya...



BAHAN-BAHANNYA....

  • 1 buku roti (lbh kurang 13 keping)
  • 1 tin sardin kecil
  • 1/2 labu bawang besar (dipotong dadu)
  • 1 biji cili besar (sipotong kecik2)
  • sedikit air perahan limau nipis




CARA-CARANYA....




ambil 1 keping roti pastu lenyek sehingga nipis... 
tujuan bg nipis adalah untuk elak roti yg digoreng nnt serap terlalu banyak minyak... 
kang nnt makan roti minyak lak hihihi...
gunalah  kayu penggelek untuk lenyek roti ni yer... 
bley aje klu nak wat mcm miss loly ni pakai anak lesung batu...
huhuhu cari kayu penggelek xjumpa... 
xpe asalkan roti bley nipis dah kan..kan..
okeh dah siap lenyek ketepikan dahulu...
kita wat intinya plk



Sardin xkisah la pakai jenama pe pun...
miss loly suka pakai brand adabi...
bukan pe dah kompem2 keluaran bumiputera..
halalal toiyibannya mmg dah sah2 kan..
lenyek isi ikan sehingga hancur...
kuah sardin ni jgn buang plk yer.. nanti intinya rasa terlalu kering..
potong bawang n cili besar... gaul sehingga sebati..
bawang  jgn banyak yer..
1/2 labu dah cukup...
bukan pe klu banyak nnt makan roti bawang plk...hihihi
klu nak over pedas pakai je cili padi...
berapi terus :)
miss loly taruk secubit garam... 
rasa masin skit...
xnak bubuh garam pun xpe...
okeh2 dah siap bley la teruskan aktiviti menggulung...

jangan bubuh inti banyak sgt nnt susah nak gulung... 
bubuh sedang2 aje...
untuk bg gulungan lekat elok bley la gamkan ngan bancuhan tepung gandum....





ni bancuhan tepung gandum...
ehhh lekat ke???? ngan ngirau k...
lekat aje... bancuh jgn la cair sgt...


pukul telur...
miss loly pakai 1 biji je untuk salut 13 keping roti gulung ni...
panaskan minyak...
celup roti gulung tadi kedalam telur yang dah dipukul n than goreng...
hahahaha siap pun...
senang kan...
try la yer..
wat brkfst pun bley minum ptg pun bley..
SELAMAT MENCUBA...


No comments: